Home
70-jarig bestaan EHBO-vereniging Denekamp

Op 19 september 2020 bestaat de EHBO-vereniging Denekamp 70 jaar. De EHBO-vereniging Denekamp is een actieve vereniging met 90 actieve leden en 30 steunende leden. De vereniging biedt diverse cursussen aan op het gebied van EHBO en Reanimatie/AED. Ook biedt zij ondersteuning bij verschillende evenementen. EHBO bestaat 70 jaar

Ter ere van het 70-jarig jubileum zouden er dit jaar diverse activiteiten plaatsvinden, waaronder een grote oefening in samenwerking met andere EHBO-verenigingen en de brandweer, maar deze zijn door Corona naar volgend jaar verplaatst.

De vereniging kent een rijke historie. Hieronder een aantal kenmerkende gebeurtenissen.

Oprichting
De EHBO-vereniging Denekamp is op 19 september 1950 opgericht door dokter Dierick sr., de heer Groener en mevrouw Berning (dochter van meester Berning). De heer De Boer (directeur plaatselijke melkfabriek) en mevrouw Aveskamp (Kappelhof) sloten zich tegelijk bij de oprichters aan. Het eerste onderkomen van de EHBO-vereniging was in het KJC-gebouw aan de Ootmarsumsestraat (tegenwoordig het kantoorgebouw van De Kok en De Jong).

Instructeurs
De eerste EHBO-lessen werden verzorgd door dokter Dierick sr.  Hij heeft de lessen verzorgd tot 1958. Daarna heeft zijn zoon dokter Dierick jr. dit van zijn vader overgenomen. Dokter Dierick jr. heeft  maar liefst tot 1980 de EHBO-lessen verzorgd. Daarna hebben dokter De Jong Van Lier, dokter d’Hollosy, dokter Klaasen, dokter Kluitman en dokter Klamer-Stöver deze lessen steeds op geheel vrijwillige basis overgenomen in samenwerking met de kaderinstructeurs van onze vereniging.
De eerste opgeleide kaderinstructeurs van onze vereniging waren Jan Schulte en Herman Harms. Daarna heeft onze vereniging over diverse andere kaderinstructeurs mogen beschikken.

Wedstrijden
Onder leiding van dokter Dierick sr. zijn de leden met wedstrijden gestart. De EHBO-vereniging had haar eigen EHBO-wedstrijdploeg. Maar samen met de leden van het Rode Kruis werd er ook vaak een combinatieploeg gemaakt met leden van de beide verenigingen. Er zijn door deze ploegen in de loop der jaren diverse en opmerkelijke successen behaald op de rayon- en districtswedstrijden en op de provinciale, nationale en zelfs internationale wedstrijden!

Intrede AED
Rond 2006 deed de AED zijn intrede in de EHBO-wereld. De toenmalige kaderinstructeurs volgden destijds de opleiding Instructeur Reanimatie/AED. Daardoor konden zij voor de leden van onze vereniging een reanimatie/AED-cursus verzorgen.  Daarna gaven zij deze opleiding ook bij bedrijven, verenigingen en inwoners van Denekamp en de omliggende dorpen.

Ontwikkelingen EHBO
Vanaf 2011 worden er door de vereniging BHV-opleidingen verzorgd. Het brand- en ontruimingsgedeelte wordt door een extern BHV-bedrijf gegeven. Het EHBO-gedeelte wordt verzorgd door de kaderinstructeurs van onze EHBO-vereniging.

In 2012 is de cursus Jeugd EHBO opnieuw opgezet. Voorafgaand aan de cursus werden er introductielessen Jeugd EHBO verzorgd aan groep 8 op alle bassischolen in Denekamp, Tilligte en Lattrop. Bij interesse konden de kinderen een cursus Jeugd EHBO volgen.

In 2017 werd er door het Oranje Kruis een nieuwe competentie aan het EHBO diploma toegevoegd, de aantekening Eerste Hulp aan Kinderen (EHaK). Deze aantekening is opgenomen in de basiscursus EHBO en de herhalingslessen. In 2019 werd er voor het eerst een cursus EHBO bij Wandelletsel aangeboden. Ook werd er in hetzelfde jaar een cursus EHBDD (Eerste Hulp bij Drank en Drugsincidenten) aangeboden, omdat er bij het uitgaan en tijdens evenementen steeds vaker sprake is met overmatig gebruik van drank en drugs.

Oefening op locatie
Jaarlijks wordt er in samenwerking met de kaderinstructeurs en de Lotus-slachtoffers een oefening op locatie georganiseerd voor de leden. In verband met het 70-jarig jubileum wil de EHBO-vereniging een grote Lotus-oefening gaan organiseren. Deze oefening zal volgend jaar plaatsvinden en wordt gehouden in samenwerking met de Lotuskringen Hengelo, Oldenzaal en Nijverdal, brandweer Denekamp en overige EHBO-verenigingen die onderdeel zijn van het rayon.

Lotus-slachtoffers
In het begin waren er nog geen officiële Lotus-slachtoffers. Deze werden toen gespeeld door de eigen leden van de vereniging.  Na een aantal jaren kon men een zware en pittige Lotus-opleiding gaan volgen. Een aantal leden, waaronder Cristel Haafkes, hebben deze opleiding namens onze vereniging gevolgd en succesvol afgesloten.  Cristel is al sinds 1997 tot heden onze vaste Lotus tijdens de basiscursus EHBO, de herhalingslessen en oefeningen.

Evenementen en overige activiteiten
De eerste evenementen waarbij leden van de EHBO-vereniging destijds aanwezig waren, waren o.a. de jaarlijkse wielerronde, concoursen, wandeltochten, zwemwedstrijden, het Tiroler Weekend en de voetbalwedstrijden bij de voetbalvereniging DOS’19. Ook was de EHBO-vereniging actief om zoveel mogelijk verbandposten te creëren in Denekamp, Tillligte, Lattrop, Beuningen en Noord-Deurningen. Dankzij deze verbandposten (inclusief brandcard en zuurstof ) en door de aanwezigheid van een opgeleide EHBO-er in het bedrijf of huis waar de verbandposten zich bevonden zijn in die tijd menigeen mensenlevens gered.

De EHBO vereniging wordt tegenwoordig steeds vaker benaderd om de inzet van de EHBO te gaan verzorgen op allerlei evenementen. Hierbij valt te denken aan sportevenementen, maar ook wandeltochten, paashout halen, dorpsfeesten, schaapscheren Schaapskooi en vliegerfeest Dinkelland, muziekfeesten, (kerst)markten en de jaarlijkse eenmalige evenementen.
 
Leden van groot belang
Gedurende het bestaan van de vereniging heeft de vereniging altijd een beroep kunnen doen op haar leden. Alleen dankzij de geweldige inzet van de leden (bij onder andere de vele evenementen, het vervullen en uitoefenen van bestuursfuncties en/of andere verenigingsfuncties, het helpen bij de diverse collectes, het volgen van de herhalingslessen en andere EHBO-aantekeningen en
EHBO-opleidingen, het helpen als vrijwilliger bij de Jeugd-EHBO, het volgen van een instructeurs- of Lotusopleiding en nog veel meer) kan de EHBO-vereniging op 19 september 2020 haar 70-jarig bestaan vieren. Hiervoor wil de EHBO-vereniging aan alle leden haar grote waardering en dank voor betuigen.

Met haar enthousiaste en actieve bestuursleden en natuurlijk met de geweldige inzet en hulp van de huidige leden gaat de EHBO-vereniging de toekomst positief tegemoet en ziet zij vol vertrouwen uit naar het volgende jubileum van de vereniging in 2025.

 
Volgende >
© 2023 EHBO Denekamp.